Wijngaard tour Mergelland

Solextocht

“Of ik een Solextocht wil begeleiden door het heuvelland langs enkele mooie wijngaarden?”. Maurice Warnier van Vinteur heeft een volle agenda en vindt in mij een goede vervanger: ja dus. Het weer wil echter niet meespelen en de vooruitzichten zijn dermate slecht, dat het gezelschap uit Amsterdam, onder aanleiding van Henk, besluit om er een auto tour van te maken.

Autotocht

Een autotocht dus! We verzamelen in de namiddag bij Chateau Neercanne, waar ik eerst een introductie geef van Limburg als wijnregio en daarna samen Chateau Neercanne en de kleine wijngaard bewonderen. Een prachtig beginpunt van een mooie route. Het volgende punt dient zich echter snel aan, Hoeve Nekum en Apostelhoeve. We stoppen onderaan de Louwberg, maar voordat ik iets vertel, trek ik een fles hoeve Nekum open. Dit is niet onderdeel van het programma, maar ik vond het wel leuk om tijdens het verhaaltje over Nekum ook de wijn te proeven. We proeven een Riesling 2015. Deze valt zeer in de smaak en als het glas leeg is, is mijn verhaal ook uit…op naar Waterval!

Waterval

Een waterval zul je er niet vinden, maar het gehucht Waterval tussen Ulestraten en Meerssen heeft wel een geweldige wijngaard: Domein de Wijngaardsberg. In feite is dit het gebied, waar men bewijs heeft van de oudste wijnbouw (968 na Christus) in Limburg en Nederland. Na jaren van afwezigheid is in 2002 is de wijnbouw hier weer teruggekeerd en de locatie, kwaliteit van de wijn en idylische plaatjes, maakt deze wijngaard meer dan het bezoeken waard. Jammer dat je er niet echt terecht kunt voor proeverijen, maar ons gezelschap geniet van het prachtige gezicht naar de hoger gelegen wijngaarden.

Chateau Sint-Gerlach

Kastelen tour zou ook een mooie benaming zijn, want we vervolgen onze weg naar Chateau Sint-Gerlach in Houthem. Tegenover koffiebar Burgemeester Quicx ligt sinds een jaar ook een wijngaard. Hierover is nog weinig te vertellen, dus we gaan over tot een kleine wijnproeverij in de koffiebar. We bestellen 2 flessen vanaf de kaart, beiden van wijngaard Sint-Martinus. De wijngaard waar we hierna kort nog naar toe zullen gaan. De Gris de Villare (Souvignier Gris & Pinot Gris) en de Olivier (Monarch & Pinot Noir) worden erg gewaardeerd, vooral de Gris is favoriet! De Limburgse borrelplankjes maken het helemaal af.

Slavante

Voordat we naar Slavante rijden, rijden we nog naar wijngaard Sint-Martinus. Prachtig, maar het ontbreekt ons aan tijd om hier lang te blijven, we hebben nog een afsluitende proeverij bij wijngaard Slavante. We komen iets later als gepland, maar Michel van Slavante staat al klaar om voor ons een proeverij te verzorgen langs de wijngaard van Slavante.

“Nooit verwacht dat er zulke goede wijn wordt gemaakt in Limburg”

De oudste wijngaard

Was er in Waterval bekend van de eerste tekenen van wijnbouw in Nederland, in de wijk Sint-Pieter van Maastricht werd in 1967 de eerste wijngaard aangelegd door de Amsterdammer Frits Bosch. Een mooi bruggetje naar onze groep Amsterdammers die bij Slavante mooie Limburgse wijnen proeven. Michel legt het proeven uit en vertelt geanimeerd! Henk en zijn companen vinden het geweldig, ondanks de dreigende regen. Uiteindelijk blijft de regen weg, hadden we wellicht best kunnen Solexen, maar het belangrijkste is de sfeer die geweldig was. “Nooit verwacht dat er zulke goede wijn wordt gemaakt in Limburg”, toch een prachtig compliment voor de Limburgse wijnbouw om mee af te sluiten!

 

More Wine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *