Wijndomein Stokhem

Stokhem – Doode man

Menig wielrenner kent de fameuze klimmen van de Keutenberg en de Doode man, deze eindigen beiden op hetzelfde plateau. De uitlopers van deze hellingen geven ons nog meer moois, de prachtige wijnranken van wijndomein Stokhem. Dit wijndomein is niet direct het meest bekende van Limburg, maar heeft toch al een leuk verleden en sinds kort nieuwe eigenaren. Tijd voor een bezoek aan dit wijndomein.

Kasteel Wijnandsrade

Wijnandsrade ligt ruim 15km van Stokhem, maar daar staan de RVS-tanks in de kelders, waar de wijn wordt gemaakt. Geplukt in het heuvelland en vervoerd naar kasteel Wijnandsrade. Voor de insiders is kasteel Wijnandsrade verbonden aan Gijs van Esschoten. Gijs richtte ooit Chateau Gilbert op, waarbij zijn doel de promotie van Limburgse wijn was. Dat lukte toendertijd heel goed, en er waren vele wijn-spijs avonden, waar Gijs met zijn zabel de mousserende wijn ontkurkte. Een excentriek en energiek persoon, maar ook hij liep tegen limieten aan. Zijn gezondheid noopte hem te stoppen met de wijngaard in Stokhem, waar hij prijswinnende pinot noir wijn verbouwde.

Chateau Gilbert is ontstaan vanuit de heilige wil om Limburg als dé wijnprovincie bij uitstek te promoten. Prachtige streekproducten kunnen gecombineerd worden met Limburgse Wijnen! Wijnstreken hebben een sterke associatie met natuur en gezelligheid. Daarom speelt Limburgse wijn in ons aards paradijs de hoofdrol.

Wijndomein Stokhem 2.0

Met Jeroen van der Eng kwam een nieuwe wijnmaker voor wijndomein Stokhem. Afgelopen week bezocht ik Kasteel Wijnandsrade en proefde met hem de eerste Pinot Noir uit 2017 en enkele stalen van tank en vaten.

Jeroen heeft ervoor gekozen om de stokken met Pinot Noir te laten staan en geen nieuwe stokken aan te planten. De ruimte is er wel, maar eerst een stabiele wijn proberen te maken en daarna kijken naar nieuwe alternatieven. Hierbij wordt gekeken naar welke druiven goed kunnen groeien op de mergel-löss ondergrond. Aangezien er bij proeven naar zowel rood en wit wordt gevraagd, heeft Jeroen uit nood de Blanc de noir gemaakt, een witte wijn op basis van de pinot noir druif.

Maceratie en gisting

Bij de maceratie van de rode druiven, voor de rosé, blijven de schillen nog een week achter in de tank, waarna de druiven volgen voor de rode wijn. Hiermee krijgt de pinot noir meer kleur en smaak. Jeroen heeft ervoor gekozen de wijn iets eerder te oogsten, zodat de wijn iets frisser wordt en sneller op dronk. Hiermee kan de wijn direct worden geconsumeerd en verkocht. Qua stijl komt deze wijn het meest in de buurt van de Spätburgunder uit het Ahrtal.

Proeven

De eerste wijn die we proeven is de Blanc de noir. Een droge witte wijn gemaakt van pinot noir druiven. Een frisse wijn, wat ook heel goed gaat met spijs. Wel een wijn die je niet te koud moet serveren, advies is tussen 10-12 graden.

Vervolgens slaan we de rosé over en gaan door naar de Pinot Noir. De kleur is redelijk licht, maar toch een mooie robijnrode wijn. In de neus krijg je een bouquet van rood fruit, waarbij frambozen mij het meeste bereikt, maar ook een klein vleugje aardse tonen. In de mond verandert dit niet en valt vooral de frisheid ten opzichte van de lichte tannines op.

We gaan ook nog enkele stalen van 2018 proeven, van verschillende vaten, zoals Amerikaans en Frans eiken. De verschillen zijn er wel, bij de één meer bitter en minder fruit en bij de ander juist andersom! Als we vervolgens nog 1 keer teruggrijpen naar de Pinot Noir 2017, dan proef je heel goed het verschil.

Van elke wijn hebben we een fles wijn meegenomen, zodat we nog eens rustig deze wijnen kunnen proeven. We durven wel al deze wijnen aan te bevelen. Dat pinot noir een toekomst heeft in Limburg is al eerder bewezen door Gijs, maar Jeroen heeft het stokje prima overgenomen en enkele mooie wijnen gemaakt. Blijf dit domein volgen, want ze zijn pas een jaar bezig en nu al een mooi resultaat in de fles!

Jeroen: “Volgens de Fransen is wijnmaken simpel: de 1e 100 keer gaat fout, dus nog 100 jaar te gaan voor de perfecte pinot noir”

Wijnrestaurant Mes Amis in Maastricht heeft de Pinot Noir van wijndomein Stokhem onlangs opgenomen op hun wijnkaart!

Ga voor meer informatie naar de website van wijndomein Stokhem.

More Wine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.