Porto

Porto

Een sfeervolle stad met een prachtig oud centrum, en ook nog eens gelegen aan de “gouden rivier”. Dat is Porto! Een stad die uitermate geschikt is voor een relaxte stedentrip. Wij hebben een paar dagen kunnen genieten van de prachtige gebouwen, vriendelijke mensen, lekkere gerechten en natuurlijk van heerlijke wijnen. Porto is de tweede stad van Portugal, het land en de portwijn hebben hun naam aan deze stad te danken. Het oude centrum, Ribeira, ligt aan de rivier de Douro. Hier wandelen we door de sfeervolle straatjes met gekleurde huisjes en hebben we prachtige uitzichten over de rivier met de gekleurde port-bootjes. Tussen de wandelingen door pauzeren we op een sfeervol terras en nemen we lekkere lokale hapjes vergezeld met een glaasje heerlijke witte wijn: Planalto Vinho Verde Riserva. 

Planalto Proefnotitie:

De Planalto witte wijn is een klassieker in de Douro regio. Droog en fruitig, waarbij de neus vooral appel en citrus weergeeft en in de mond komt daar steenfruit en perzik bij. Gemiddeld in de zuren en body, ondanks een alcohol percentage van 13%. Ideale wijn bij vis en wit vlees of paella en risotto’s. Op een terras ook een hele prettige partner!

Port

Natuurlijk mag tijdens ons verblijf in Porto een bezoek aan de Portkelders niet ontbreken. De meesten liggen aan de overkant van de Douro, in de wijk Vila Nova de Gaia. Om aan deze kant van de stad te komen moet je de bekende brug Dom Louis I oversteken, ontworpen door Alec Eifel. Porto heeft veel tegenstellingen in rijk en arm. Via een iets armere wijk lopen we richting de brug. Er wordt hier ook veel op straat gekookt, zoals vis op de barbecue. Dit geeft een leuke sfeer. De ogenschijnlijk armere mensen zie je hier nooit klagen en altijd vrolijk rondlopen.

Sandeman

We komen aan bij het wereldbekende Sandeman voor een rondleiding en proeverij in de Portkelders. Je proeft een witte en rode port. Deze port wijnen vallen niet helemaal in de smaak. Er zijn weleens beteren de revue gepasseerd. Later deze dag zou ik in een wijnwinkeltje Niepoort port te proeven krijgen, waarmee het kwaliteitsverschil duidelijk werd. Na ons bezoek aan de portkelders bleven we in Vila Nova de Gaia en gingen we eten in een knus, industrieel visrestaurant, waar we aten met de lokalen. Er was alleen een dagmenu, dus lekker mee eten: Bacalao met chips, oftwel fish and chips. Heerlijk!

Ribeira

In de wijk Ribeira kun je blijven rondlopen maar natuurlijk is er meer te ontdekken. Zo kun je met de port-bootjes een tochtje over de Douro maken en rijden er in de stad de antieke trams. Met de kabelbaan gaan we naar het uitkijkpunt Serra do Pilar en vanaf hier maken we een mooie wandeling terug naar het oude centrum. Het treinstation is prachtig versierd met Azulejos, de blauw-witte tegeltjes. We hebben de trein genomen naar het strand waar we nog even hebben afgekoeld in de Atlantische Oceaan.

Porto heeft ons hart gestolen en is voor herhaling vatbaar, maar dan in combinatie met een tocht langs de Douro en de mooie wijnhellingen. Met regelmatig een glaasje Planalto wanen we ons weer even in Portugal!

More Wine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.