Novi Ligure en Coppi

Novi Ligure

De rit naar Novi Ligure is dit jaar opgedragen aan de Campionissimi. Over Costante Girardengo schreven we al, maar de grootste wielerkampioen die Italië ooit voortbracht leefde er zijn laatste jaren ook: Fausto Coppi.

De 1e Wereldoorlog belette Girardengo om een nog indrukwekkendere erelijst op te bouwen,
maar de 2e Wereldoorlog zorgde zelfs voor een pauze van een historisch duel, waardoor Coppi en Bartali, de 2 kemphanen van weleer, ook een groot gat in hun erelijst hebben. Elke sport leeft van sporthelden en zeker als het voortkomt uit epische duels. De naam Coppi zal voor eeuwig verbonden zijn aan de naam Bartali en vice versa.

Coppi en Bartali - Tour 1952, waar Coppi een bidon aan Bartali geeft.
Coppi en Bartali – Tour 1952, waar Coppi een bidon aan Bartali geeft.

Castellania, Piëmonte 1919

In dit kleine dorpje in de heuvels van Piëmonte word een jonge Fausto geboren. Niemand weet dan dat
er een wielerheld geboren is, maar ook iemand, waaraan de vele Italianen in periode van rampspoed zich zullen vastklampen. Al in zijn jonge jaren klimt hij op een fiets en rijdt vele kilometers alleen door de Piëmonte en de uitlopers van de Dolomieten. Via zijn ontdekker Biagio Cavanna trekt hij al snel van de amateurs naar de professionals.

1940, 1e Giro d’Italia

In 1940 neemt hij als 20-jarige voor het eerst deel aan de Giro d’Italia en zorgt voor een uniek record.
Hij wint de Giro en verslaat de gedoodverfde favoriet, Gino Bartali, zijn kopman. Hoe deze zege tot stand is gekomen is nooit duidelijk geworden; Coppi zou geen werk hebben verricht; Bartali zou na een zware crash de trui aan Coppi hebben gelaten, maar een historisch wielerduel was geboren.

Fausto Coppi
Fausto Coppi

1946 Bartali

Vanwege de oorlog moeten we ruim 6 jaar wachten op een vervolg van het duel. Het eerste duel wordt met een klein verschil van minder als een minuut beslecht in het voordeel van Gino Bartali. De jaren die volgen, zijn voor Fausto Coppi. Hij zal in 1947 voor een 2e keer de Giro winnen en dit nog 3 keer herhalen. Het duel in Italië was legendarisch en zorgde voor verdeeldheid in Italië en leverde 2 kampen op. Je was voor Coppi of Bartali! De oude en de nieuwe kampioen. Gino Bartali was voor de 1e wereldoorlog op zijn best en heeft tijdens de oorlogsjaren niet de kans gekregen zijn potentieel te kunnen tonen. Coppi kwam toen net aan het (wieler-) front en mocht na terugkeer van het andere (oorlogs-) front beginnen aan een fenomenale carrière, die uiteindelijk ook niet volledig is afgerond..

1949 Coppi

Dino Buzzati, verslaggever van Corriere delle Sera, maar vooral ook bekend romanschrijver van ‘Il deserto dei Tartari’, maakt verslag van de Giro d’Italia. Hij beschrijft prachtig het leven van Italië na de 2e wereldoorlog. Een prachtig hoofdstuk over Cassino en de geesten van de oorlog is daar illustratief voor. Vooral de ontwetendheid van Buzzati over het wielrennen maakt dit een prachtig boek. Als liefhebber van de Giro en wielrennen een aanrader om te lezen.

Dino Buzzati - De Ronde van Italië
Dino Buzzati – De Ronde van Italië

“Door allerlei omstandigheden die waarschijnlijk te maken hebben met de grillen van het noodlot, heeft de man die op dit ogenblik de kroniek van de Ronde van Italië schrijft nog nooit een wielerwedstrijd op de weg gezien. Schrijver dezes heeft diverse dingen, niet zo heel veel, op de een of andere manier over het oppervlak van de zee en van de aarde zien voortsnellen; maar nooit de grote renners die een wedstrijd verrijden onder de zon, met hun nummer op hun rug, de tubes over de schouder en een gezicht bedekt met stof.”

Buzzati stelt zich vragen bij de taktiek, waarom vallen ze nooit aan en stellen ze het publiek teleur, van de 2 kemphanen en beschrijft dit prachtig. Zowel sportief als literair een prachtige opbouw naar een historische finale. Uiteindelijk wint Coppi deze Giro met 23 minuten voorsprong op Gino Bartali, na een prachtige overwinning op de flanken van de Izoard; de etappe van Cuneo naar Pinerolo.

Artikel over de zege van Coppi op de Izoard in 1949
Artikel over de zege van Coppi op de Izoard in 1949

Eerbetoon

De etappe Cuneo-Pinerolo zal in 2019 gelden als de rit opgedragen aan Fausto Coppi, die 100 jaar geleden is geboren. Maar ook de etappe naar Novi Ligure, de geboorteplaats van Girardengo, die andere campionissimo, is opgedragen aan Fausto. In Novi Ligure ligt Villa Coppi, waar Fausto jaren heeft gewoond. In de Giro Rosa zal er een aankomst zijn in Castellania, de geboorteplaats van Fausto Coppi. Zijn familie woont er nog steeds en heeft er een mooie wijngaard.

Vigne Marina Coppi in Castellania
Vigne Marina Coppi in Castellania

Zwaarste nederlaag

Uiteindelijk wint Coppi dus 5 keer de Giro, maar ook 2 keer de Ronde van Frankrijk, terwijl hij aan de Tour slechts 2 keer deelnam. Daarnaast nog meerdere eendaagsraces die hij wint. Het is niet te vergelijken, maar de mythe van Coppi maakt hem bijna net zo groot als de grootste renner allertijden Eddie Merckx. Al zullen we nooit weten wat er zonder de 2e Wereldoorlog was gebeurd in het duel tussen Coppi en Bartali.

Fausto overleeft helse bergetappes, een frontoorlog in Tunesië, krijgsgevangenschap, maar wordt uiteindelijk gevloerd door een insect. In 1960 brengt hij een bezoek aan Burkina Faso. Hij neemt voor de lol deel aan een wielerkoers en wordt gestoken door een malaria mug. De behandeling wordt verkeerd ingezet en versnelt zijn ziekte, waardoor hij snel bezwijkt. Fausto zwaarste nederlaag ooit, zal hij nooit kunnen beantwoorden, zoals Bartali kon in 1946!

 

More Wine