Holset – St.Martinus Wine Trail

Limburg Wine Trail Tour Vijlen

Vandaag stond de 2e Limburg Wine Trail Tour op het programma. Na de succesvolle eerste tour in Maastricht, werd het tijd om de prachtige wijngaarden van Domein Holset en St.Martinus te ontdekken. Blijkbaar zijn velen wel al via het Pieterpad langs Holset gewandeld, maar nooit naar binnen gelopen. Ideaal om via deze tour iedereen bij de hand te nemen en deze prachtige wijngaarden te ontdekken.

Holset

Een klein gehucht onder de rook van het drielandenpunt. Idyllisch en zo ligt het domein er ook bij. Onthaasten is een woord dat direct in me opkomt en zo is de route ook uitgetekend. We verlaten Holset en het asfalt, wat we pas weer aanraken in Vijlen. Via prachtige paden door het hoogst gelegen bos van Nederland, het Vijlenerbos, lopen we naar de bosrand in Vijlen, waar we de eerste wijngaarden van St.Martinus al aantreffen.

Wijngaard St.Martinus

Stan Beurskens, de wijnmaker en eigenaar van dit wijnhuis, is een vooruitstrevende wijnmaker. Ook de initiatiefnemer voor BOB Vijlen. Bij de andere BOB’s van Mergelland en Maasvallei worden voornamelijk authentieke druiven toegelaten, maar in Vijlen wordt erg veel gebruik gemaakt van hybriden. Dit is binnen de BOB van Vijlen toegestaan en tevens een erkenning voor de kwaliteit van wijnmaken die Stan verwezenlijkt. Als je de wijnen naloopt, dan tel je al snel 15 druivenrassen die worden verbouwd. Druiven als Pinotin, Souvignier Gris en Monarch zijn enkele van deze soorten. Biologisch wijnmaken en duurzaamheid zijn een belangrijk streven van zowel St.Martinus als Holset en loopt als een rode draad door deze Wine Trail Tour. Vanwege de druivenpluk kunnen we niet proeven ter plekke, maar dat wordt gecompenseerd na afloop bij Holset. We maken een kleine tour rondom het wijn kenniscentrum, waarna we weer in de looppas gaan richting Holset.

Boscafé het Hijgend Hert

We lopen nog een tijdje langs de wijngaarden, alvorens we weer het Vijlenerbos induiken. Snel komen we bij het enige berghut van Nederland, Het Hijgend Hert. Nu stoppen we even, maar na de Tour nemen enkelen zich voor daar te gaan lunchen. Een unieke plek in het Vijlenerbos. Ondanks dat we op een gpx route lopen, verlopen we ons even en corrigeren we dit, door over een omgeploegde akker de route weer terug te vinden. Een lokale boer vind het allemaal prima en passeert de holle weg met zijn traktor. Nog even en we zijn weer in Holset

Domein Holset

Terwijl ik iedere deelnemer een flesje Fromberger wijn meegeef als aandenken, gaan we ter afsluiting nog even binnen bij Holset. We krijgen een leuk verhaal over hoe de wijnen worden gemaakt. Holset is gespecialiseerd in mousserende wijnen en maakt geen stille wijnen op fles. Niet iedere druif is geschikt voor mousserend, dus de aangeplantte druivensoorten zijn bij Holset beperkt tot 4, alhoewel sinds dit jaar ook Pinot Noir is aangeplant om daar een Blanc de Noir mee te maken. Natuurlijk proeven we de wijnen in de wijnwinkel en schaffen ons enkele lekkere flessen aan voor thuis.

Herfst

Het was te merken dat de herfst is begonnen, redelijk onstuimig weer, wat er voor zorgde dat enkele personen zich afmelden voor de Trail Tour. Uiteindelijk hebben we tijdens de Trailrun perfect weer gehad en genoten van de route. Een beter begin van het weekend konden we ons niet wensen!

Volgende Wine Trail Tour: zaterdag 16 november in Maastricht

 

 

 

More Wine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *