Giro 1956 – Jan Nolten in San Marino

Puy de Dôme

Deze puist uit het Centraal Massief is voor eeuwig verbonden met een Limburgse wielerheld uit de jaren 50: Jan Nolten. In 1952 maakt Jan zijn debuut in de Tour de France, wint de etappe van Sestriere naar Monaco en Fausto Coppi is beducht voor deze nieuwe rasklimmer. In de etappe naar de Puy de Dôme in het Centraal Massief laat Nolten wederom zijn klimmersbenen zien. Hij maakt furore door de fameuze Fausto Coppi het vuur aan de schenen te leggen. Die dag was de berg omhuld met mystieke nevel en daaruit verschijnt plotseling ‘onze’ Jan, maar direct erachter ook Fausto, die nog net de rit weet te winnen voor Jan Nolten. “De mooiste nederlaag“, zoals Jan het zelf beschreef. Een klimmer was geboren.

Om dit memorabel moment te herdenken is er een gedenkteken geplaatst op de Puy de Dôme, mede door veel inzet van Bennie Ceulen is dit er gekomen.

 

Korte carrière

Jan Nolten heeft geen lange wielercarrière gehad, mede door een ongeluk met een vrachtauto, maar dat hij van uitzonderlijke klasse was, bewees hij al snel. Het was ook een bescheiden renner, die nooit met de vuist op tafel sloeg. De nederlaag op de Puy de Dôme, zijn mooiste nederlaag, zorgde ervoor dat soms zijn overwinningen werden vergeten. Uiteindelijk won hij 2 Tour etappes, in 1952 en 1953, maar ook een prachtige Giro rit in San Marino!

Giro 1956

In 1956 wordt de Giro gewonnen door de Luxemburgse klimmer Charly Gaul voor Fiorenzi Magni. Aldo Moser, de broer van Francesco wordt 5e in deze Giro d’Italia. Jan Nolten is ook van de partij, maar zal de Giro niet uitrijden. Toch is er een hoofdrol voor Jan Nolten weggelegd in deze ronde van Italië

Tappa 5B San Marino tijdrit

Tappa 5B geeft het al aan, er is ook een Tappa 5A. In vroegere jaren was het niet ongewoon dat er 2 etappes op een dag werden verreden. Meestal een rit in lijn in de ochtend en een korte tijdrit in de middag. Op 23 mei 1956 mogen de renners in de ochtend eerst sprinten in Rimini en krijgen ze in de middag een korte klimtijdrit naar San Marino voor de kiezen. 12km klimmen tegen de tijd. Jan Nolten haalt zijn klimmersbenen van stal en laat topklimmers als Gaul en Bahamontes, de adelaar van Toledo, achter zich. Een prachtige prestatie van de Limburger.

Giro 2019

Deze Giro is natuurlijk nog niet verreden, maar in vergelijking met die van 1956 zijn er wel mooie gelijkenissen, zoals de tijdritten van dat jaar. In 1956 speelde een Limburger een hoofdrol in een van deze tijdritten en dat zou in 2019 ook zomaar het geval kunnen zijn.

Tappa 9 San Marino tijdrit

Op 19 mei krijgen we geen ochtend etappe, maar we gaan deze dag wel 34 km klimmen tegen de tijd naar San Marino. Geen 12km, zoals in 1956, maar wel in San Marino en ook dit keer hebben we een heet Limburgs ijzer in het vuur voor de winst in deze etappe. Kan Tom Dumoulin in de voetsporen van Jan Nolten treden en ook hier de winst pakken?

Sangiovese Wine Stage

Wij hopen het en durven alvast een mooie fles Sangiovese wijn open te trekken op deze etappe. Hoe toepasselijk dat de Giro d’Italia deze etappe ook de ‘Sangiovese Wine Stage‘ heeft genoemd. Het Consorzio Vini Tipici di San Marino heeft ons een doos met typische wijnen uit San Marino gestuurd ter promotie van deze wijnen.

Consorzio Vini Tipici di San Marino
Consorzio Vini Tipici di San Marino

Bologna – San Luca

In 1956 is er op 3 juni een mini tijdrit in Bologna San Luca van 2,5km waar Charly Gaul wint voor wederom Bahamontes. Ook hier is er een vergelijking te maken met de Giro van 2019. De Giro begint op 11 mei dit jaar in Bologna met een tijdrit naar San Luca. Ook deze is met 8,2km iets langer, maar het lijkt erop dat de Giro organisatie de tijdritten van 1956 als blauwdruk voor deze editie hebben genomen.


Geniet alvast van de omgeving van San Marino met de video van het Consorzio Vini Tipici di San Marino

 

More Wine