51,151 Trento DOC

Trento DOC

Trento DOC (Denominazione di origine controllata) is een benaming voor witte en rosé mousserende wijn gemaakt in Trentino, Italië. Trentinos ontwikkelden deze appellatie, de tweede in de wereld na de traditionele methode, om kwaliteit en onderscheid te waarborgen. Alleen Chardonnay, Pinot noir en Pinot Meunier met Pinot blanc zijn toegestaan ​​en moeten worden verbouwd in een duidelijk afgebakend gebied binnen de provincie Trento

Net als bij Méthode Traditionnelle moet de tweede gisting voor Mousserende Trento in de fles plaatsvinden, die wordt doorzeefd en vervolgens ontdooid door een kleine hoeveelheid wijn in de hals van de fles te bevriezen en de ijsstop met de gist te verwijderen.

Eisen

Trento DOC heeft strengere eisen dan Methodo Classico of Méthode Traditionnelle: de wijn moet worden gemaakt met behulp van technieken die kenmerkend zijn voor de regio, inclusief hoe de wijnstokken worden geplant, gecultiveerd, gesnoeid en met de hand worden geoogst (Pergola Trentino).

Dwingen is niet toegestaan, irrigatie is alleen toegestaan ​​als noodmaatregel, maximale opbrengst aan wijn is 150 q.l. per hectare voor alle variëteiten en de maximale druivenopbrengst is 70%.
De wijnen moeten minimaal 15 maanden rusten op hun droesem voor niet-vintage, 24 maanden voor vintage en 36 voor riserva. Het minimum alcoholgehalte moet 11,5% of 12% voor riserva zijn.
Dus het garanderen van Trento DOC op het etiket betekent dat de wijn van de hoogste kwaliteit is en gemaakt is met behulp van deze zeer strikte normen.

De Trento DOC-wijnen onderscheiden zich door een delicaat, rijk boeket, een droge, zachte, ronde en elegante smaak en een strogele kleur.

51,151 Mexico 1984

Voor de wielerkenners onder ons, is de link tussen 51,151 en Moser direct gelegd. Francesco Moser reed in 1984 op de wielerbaan van Mexico-stad het onbreekbaar geachte werelduurrecord van Eddy Merckx uit de boeken. Hij was de eerste renner die meer als 50km per uur volbracht.

Compleet renner

Als renner was Francesco Moser compleet, geen rasklimmer, maar toch wist hij in 1984 de Giro te winnen. Met 273 zeges was hij na Eddy Merckx en Rik van Looy de renner met de meeste overwinningen. Dat hij veelzijdig was, blijkt wel uit zijn vele 6-daagse zeges. Ook in de klassiekers blonk hij uit, waarbij de 3 zeges in de hel van het noorden imposant zijn. Als Italiaans renner is zijn palmares compleet met de zeges in Il Lombardia en Milaan-San Remo. In Nederland herinneren we ons vooral het WK met Gerrie Kneteman op de Nürburgring

Bij een kampioen als Moser hoort echter een wereldtitel en die won hij in 1977 in Venezuela op 2000m hoogte.

Moser Trento

Francesco en zijn broer Diego zijn opgegroeid in een boerenfamilie en zijn vanaf hun vroege tienerjaren in de wijngaarden gaan werken. In de jaren ’70, begonnen ze hun eerste flessen wijn te produceren in de historische kelder van Palù di Giovo, met het oog op de druiven van de familie wijngaarden op de hellingen van de Valle di Cembra. In de jaren tachtig werd de familieboerderij uitgebreid met de nieuwe Maso Warth-wijngaarden op de heuvels boven Gardolo di Mezzo, in de buurt van Trento. Het is hier dat de nieuwe wijnmakerij is ontwikkeld dankzij het enthousiasme van de derde generatie van de familie Moser. Een generatie van wijnbouwers die hun diepgewortelde landbouwtraditie blijven handhaven.

Carlo, Francesca, Ignazio en Matteo leveren dagelijks een bijdrage aan het schrijven van een nieuw hoofdstuk voor de geschiedenis van dit gezin, waarin innovatief en modern wordt gecombineerd concepten met hun wijnervaring en -traditie.

Moser TrentoDoc

De mousserende wijnen van Moser Trentodoc worden geproduceerd met Chardonnay en Pinot Noir-druiven afkomstig van de wijngaarden te vinden op de heuvels van Maso Warth en op de steile hellingen van de Valle di Cembra. De voormalige genieten van een zuidwestelijke aspect en een gunstige bries waait uit het Gardameer, terwijl de laatste liggen tussen de 500 en 650 m boven zeeniveau, wat garant staat grote schommelingen tussen dag- en nachttemperaturen.

Het is in de wijnmakerij Gardolo di Mezzo van de familie, dat het hele wijnbereidingsproces wordt uitgevoerd: van het vergisten van de de zorgvuldig uitgekozen druiven van het landgoed om deze mousserende wijnen te produceren, inclusief het creëren van de basis cuvée-melanges en hun daaropvolgende flesfermentatie en verouderingsperiode, gevolgd door de doorzeefprocedure en de laatste disgrossingsfase.

Website Moser Trento

More Wine